Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2010 20:28 - Предизвикателство за мисълта
Автор: nlpbulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1109 Коментари: 0 Гласове:
3



Предизвикателство за мисълта

Кои са нашите ограничаващи убеждения?   

Как може да се обясни термина НЛП, така че да получим задоволителен отговор? Ето един отговор, които наскоро дадох. Прозвуча забавно и реших да го свържа с темата, която ме забавлява сега, ограничаващи убеждения на българите. Добавям, „българите” тъй като считам, че ще се получат доста интересни резултати.

Ето какво казах на един приятел, когато ме попита: Кажи ми с две думи, какво е НЛП и как мога да получа измерим резултат? Между другото, приятелят е компютърен специалист. Разбира се, трябваше бързо да намеря работещ отговор:

„Представи си, че си компютър. Какво би правил, ако се сдобиеш антивирусна програма, която пази теб и в същия момент работи като вирус за другите?”. На практика НЛП е това за главата, което е антивирусната програма за компютъра. Сега, какво са ограничаващи убеждения и как антивирусната програма се свързва с тях.

Когато имам нужда да науча по-бързо, съкращавам детайлите от определението и работя върху основни елементи. Когато говоря за убеждения, си представям мисли, за които сме се убедили, че са истина. Толкова силно сме повярвали в тези мисли-истини, че сме забравили мислите и са останали само истини, под формата на структура. Превърнали сме ги в мрежа от вярвания или ценности и ги използваме като референтна рамка, когато вземаме решения, прилагаме поведения, извършваме действия.

По този начин изграждаме и развиваме нашите способности. Аз знам, че вие контролирате себе си по-добре отколкото аз. Това е добре, тъй като аз съм доста критична. Имаме неосъзнато влияние върху: социална среда, скоростта на личното време и вътрешен диалог. Както би казал моят приятел: „Запазвай файла от време на време, да не падне батерията.”

Как да се справяме с ограничаващите убеждения? Можем да тръгнем по стандартния път, аз го наричам „пътя на професора”: прави се анализ на добри и лоши страни, предимства и недостатъци, съпоставяме ги и взимаме информирано решение.

Много добре звучи, обаче предполага осъзнато познание на елементите в даденото убеждение. „Какво ни ограничава в убеждението?” -  Отговорът е „Ние самите, нашата гледна точка” На колко от вас се е случвало друг човек да каже нещо за вас което да ви хареса и да промените ваше вярване?

Връщам се за момент преди „пътя на професора” и се сещам за това, което каза Бандлър в едно обучение за бързо лекуване на фобии: „Ако един човек го е страх да се вози в асансьор, първото нещо, което правя е да го накарам да се засмее, а второто да го кача в асансьора....”.

Когато някой се смее на страха си, той променя нагласата си спрямо него. Тогава е по-склонен да се промени.

Някои от вас се досещат кое предизвикателството се отправя, сега.

Кои са убеждения ни ограничават?

Измисли най- интересното ограничаващо убеждение.

Всяка седмица ще поместваме най-добрите нови.


По какъв начин ще въздействаш върху този, който ти го е казал?

Какво му отговаряш?

Как ще промениш неговите убеждения?

Кои са най-често срещаните ограничения, които сами си поставяме?



Ето няколко примера.

От 10 години уча английски и не мога да го говоря.

 Проблемът е, че Българина е много умен, но е индивидуалист.

 Животът ме е научил да си нося новите дрехи, че не знам утре какво ме чака.

 Всички мъже са еднакви./Русо гладно нема

 След две висши, няма какво повече да ме изненада.

 Аз никога не съм бил добър по математика и за това не станах...

 Не правя бизнес с приятели


*За интелектуално настроените, ето ви и една две поговорки извадени директно от справочник.


 Миналото не се връща никога.

 По - добре да изгубиш живота си, а не доброто си име.

 На лъжата краката са къси.

АКО ПРЕДПОЧИТАШ ПИШИ ВЪВ ГРУПАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК - НЛП България - Българският Портал за Невро- лингвистично програмиране.
или изпрати и-мейл books@nlpbulgaria.bg

Можеш да напишеш ограничаващото убеждение, което чуваш или срещаш по-често; може да е твое или искаш да отправиш предизвикателство към другите.

Може да идват от родители, баби, писатели или философи, които смяташ за остарели, грешни, отминали, превъзмогнати.

Ако и до днес не разбираш защо са ти налагали принципи, които никога не си възприемал като свои, това мястото да им ги върнеш.

Най- забавните ще бъдат събрани в речник.

 




Тагове:   мисълта,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nlpbulgaria
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 83807
Постинги: 24
Коментари: 7
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930