Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 01:28 - Уроци по успех преподава българка
Автор: nlpbulgaria Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3413 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 15.02.2012 13:41


Уроци по успех преподава българка


Хенриета ГЕОРГИЕВА, 29 Май 2011; 12:29

Възможно е да се сдобриш с гаджето, да продадеш всичко на всекиго ­ просто открий начина

 

Лора Арнаудова е на 31 г. Десет години живее в Италия, където завършва Икономика и търговия в Университета за социални науки Луис Гуидо Карли в Рим. По време на следването си работи като финансов консултант във водещи банки и финансови институции. През 2005 г. се завръща в България и работи като маркетинг директор на Литекс Комерс АД. Година и половина по-късно заминава за Великобритания, където придобива магистърска степен по Бизнес администрация. От завръщането си в България през 2007 г. година заема търговски и треньорски длъжности в български и международни организации, работещи в сферата на търговията, застраховането и инфраструктурата.
Занимава се с НЛП от 8 години. Член е на Коучинг школата на НЛП-Италия и е сертифициран треньор от Ричард Бандлър и Обществото за невро-лингвистично програмиране. През 2007 г. основава НЛП-България с методите, използвани в Италия, Англия, Ирландия и САЩ.

Изкуството да се мотивираш сам е двигателната сила на успешните хора, която ги тласка нагоре и ги кара да постигат все повече. Помогни на някого да се мотивира - това е най-безценният подарък, който можеш да му направиш. А ако успееш да мотивираш сам себе си, наистина ще постигнеш удивителни неща. Оказва се, че българинът е узрял за това.
Такива уроци по успех - в живота и кариерата, преподава Лора Арнаудова, първият експерт по Невро-лингвистично програмиране у нас. Амбициозна дама с визия на холивудска прима, но с хъс на учен и новатор.

В днешния свят не можеш да си лидер, ако не си добър мотиватор. Важността на това умение обаче е далече по-широка, тъй като всеки от нас често се превръща в глава на нещо - семейство, група приятели, спортен екип, приятел в нужда, на самите себе си.
Какво є дава сили? Убеждението, че в нашия динамичен и все по-непредвидим свят, съществува само един извор на истинска сигурност - да знаеш, че можеш да се мотивираш, независимо от обстоятелствата, които ти се стоварят на главата.

Винаги ли има рецепта за успех? Всички ли можем да успеем, ако знаем и следваме рецептата? Въпросът е да открием начина, обяснява г-жа Бръмбарова. И цитира основоположника Бандлър: Ако нещо не работи, промени го. Ако не знаеш какво да направиш, направи точно обратното.
Особено ефикасна е методиката при страховете - от возене в асансьор, говорене пред публика. Всеки от нас има ценни качества, за които дори не подозира. Те са заровени, заключени някъде там. Как да ги изровим? Точно за това помагат обученията по НЛП, където хората научават основните начини, по които функционира мозъкът, усвояват основни техники, по които да работят със себе си.

Тренирам доста търговци и спортисти, обяснява г-жа Арнаудова. Каквито и да са теориите, фирмите съществуват, за да се продаде продуктът им. Към нея се обръщат компании, които искат да научат търговците как да общуват с хората и как да продават по-добре.
В общуването ли е разковничето? Възможно ли е да продадем всичко на всеки и той да е щастлив? Да, възможно е, начините са ключът, обяснява Арнаудова. Да речем, че не може да продаде дадена стока на мъж, който е имал лична драма с жена, приличаща на нея. Има друг начин - друг човек, който може да продаде на клиента. Уникалното на търговските обучения е в това, че се работи на две нива - едното е процесът на продажба. Например компания за продажба на бира, бизнесът има специфика и динамика. Другата, не по-малко важна част, е общуването. А третата е целта на мениджъра - мотивация, промяна на поведение, което ги ограничава да са уверени.
Дали стратегиите на НЛП помагат на хората в деликатна сфера като общуването с другия пол? Арнаудова е категорично против грозната дума брак, с която наричаме семейното партньорство. Не в думата обаче се крият проблемите за щастливото съжителство, а в нагласите. Според Арнаудова най-лесният начин да поправим нещата, е да променим отношението, нагласата.
А възможна ли е пълна промяна със себе си? Като започне от духа и мине към външността? Нешо като шоуто “Пълна промяна”, но човек сам да направи експеримента със себе си. Напълно е възможно, смята г-жа Арнаудова. Човек обаче трябва да е наясно с целите си и как да се обучава.

Обучението в НЛП залага на т.нар. фитнес на духа. Не звучи ли това твърде абстрактно за българина? Дали той е достатъчно разкрепостен, за да възприема новаторска стратегия като НЛП? Тук г-жа Арнаудова разказва случка с шоумена Влади Въргала. Седяхме си на кафенце с Иво Величков (хипнотерапевт, специализирал в Лондон, б. р.) и идва Въргала. Какво правите двамата, пак ли се занимавате с вътрешно развитие? Ами нещо такова, казват двамата. Ами има ли хора, пита Въргала. О, все повече и повече, отговарят му.

Лора Аранудова ползва в работата си най-модерни похвати. Сред тях са методите на Spiral Dynamics, една съвсем нова теория за човешко развитие. Създадена в края на 1990-те от американски психолози и все още е непозната у нас. Тя изучава начините за адаптация към променящите се условия и околна среда и помага на хората да се справят с внезапно възникнали проблеми. Всеки възникнал проблем, макар и решен, остава стационарен и създава бъдещите проблеми, смятат създателите на теорията.

Според г-жа Арнаудова българинът вече се отваря към подобни новости и излиза от пашкула и маниите за величие: Понеже съм аз, трябва да съм милионер, всички са ми длъжни. Започва да разбира, че не бива да тръгва с лошо намерение, от тезата аз знам, всички други са тъпанари ­ тогава си гарантира ответно негативно отношение.

Известни спортисти и бизнесмени са най-активните участници в семинарите на НЛП. Напоследък те стават привлекателен център и за хора от шоубизнеса. Нашумялата напоследък в жълтите издания Златка Райкова също търси НЛП за да се самоусъвършенства. Най-търсени обаче са семинарите като обучение за персонала на компании в масовите продажби, застрахователни компании, финансови институции, компании, търгуващи с бири и саламчета, не пропуска да се пошегува Лора.

Как се справя българката? След 10 години, прекарани в Италия, Лора е направила своите сравнения. Не иска обаче да прави генерални изводи, тъй като целта є е всички, включително и дамите в България, да искат и да работят за усъвършенстването си. Никога не казвайте на някого: За нищо не ставаш, зле си, обличаш се зле, държиш се зле! Тогава ще ви каже: Майната ти, обяснява Лора. Все пак обаче задължително условие за успех е да си дадеш сметка къде си, какви са ти проблемите. Но да го осъзнаеш сам, не някой да ти се скара, както обикновено става у нас. Това само предизвиква затваряне на човека и отказ да прави каквото и да било.
Проблемът на българите е силното отрицание, което често се дължи на липсата на опит, която дори не съзнаваме. Променят се условията и обстоятелствата около нас, както и самите ние, движението след застой е вече успех, убедена е Арнаудова. Така постепенно, стъпка по стъпка, ще узреем за мисълта, че можем да направим нещо и в посока собственото си усъвършенстване, обяснява Лора.

Разбира се, за успеха є има доста причини. Най-важното условие е да знаеш какво искаш и докъде можеш, да не загубиш мярката, да не се самозабравиш. Да си даваш сметка докъде постигнатото се дължи на собствените ти способности и доколко на пиар.
Има гурута, които следят нещата отстрани и проповядват. А други им се кланят. Лора не възприема този начин - всеки може да проповядва, ако се понаучи да говори. Не е трудно, като гледаме политиците, обяснява Лора. Не иска обаче да говори за политика, смята, че достатъчно ни облъчват негативно от екрана. Със секс и политика не се занимавам, шегува се дамата.
Политиците ни още не са се насочили активно към НЛП. Те си знаят всичко, измъква се дипломатично Лора. В световната политика обаче НЛП е традиционен способ в предизборната стратегия ­ още от времето на Рейгън в САЩ и на Елцин в Русия.А и лозунгът е изключително примамлив: Ако може един, защо да не могат и много други, включително и ти! За най-любопитните вече има достатъчно литература по НЛП на български. НЛП започва с теб - как да владееш себе си и да влияеш върху другите.

Къде ще спреш - зависи изцяло от твоя избор, убедена е Лора Аранудова.

ЩО Е НЛП
Невро-лингвистичното програмиране е системно изследване на комуникацията между хората, което ни помага да разберем как създаваме нашия собствен свят - нашите субективни изживявания, разочарования и удоволствия. НЛП е задълбочено проучване, което започва в средата на 1970-те, когато психологът Ричард Бандлър и лингвистът Джон Гриндер изучават личности, които се славят като отлични комуникатори. Учените търсят пътя към успешната комуникация и как успешните хора владеят това изкуство. Отговорите на тези въпроси стават основата на НЛП ­ най-модерната наука в момента, използвана навсякъде по света в бизнеса, личностното развитие, образованието, спорта, терапията.
НЛП е съставено от три взаимосвързани час
ти: - Неврология - как мислим и чувстваме - Лингвистика - нашият език ­ как го използваме и как ни влияе - Програмиране - нашите действия ­ как ги подреждаме, какво правим, за да постигнем резултати.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг

1. анонимен - kornelia
23.02.2012 01:15
dran , dran...... ega ti otkritieto.... iavnone sa 4eli drevni filosofi
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nlpbulgaria
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 83859
Постинги: 24
Коментари: 7
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930