Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2010 20:56 - Извадка от книгата "Въведение в НЛП"
Автор: nlpbulgaria Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2488 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.10.2010 17:18


Първите страници от книгата "Въведение в НЛП"

 

Първа част: Раптрт: Какво представлява и как да го получим? ви показва как да установите раптрт с другите, така че чрез силата на внушението да им въздействате успешно. Показва ви и как да установите и запазите раптрт със себе си, което е важен аспект за пълното използване на личния потенциал.

 

Втора част: Изкуството на ясната комуникация ви учи да разпознавате начините, по които другите осмислят нещата, така че да можете да им представяте идеите си разбираемо за тях.

 

Трета част: Изкуството на убеждаването ви учи да откривате как другите вземат решения, за да можете да им представяте идеите си по неустоим начин.

 

Четвърта част: Справяне със съпротива ви показва как лесно и ефективно да се справяте със съпротивата на другите, независимо дали се касае за съпротива спрямо ваша идея или за вербална атака.


Теоретична основа на книгата

 

Тази книга е посветена на комуникацията – как да комуникирате по-ефективно с околните. Тя е и за убеждаването – как да накарате другите да откликнат положително на вашите идеи и да правят това, което искате.

Базирана на открития в областта на хипнозата, кибернетиката, лингвистиката, психологията и психиатрията, както и на търговските комуникации и мениджмънт комуникациите, „Въведение в НЛП” представя в лесен за четене и приложение формат някои от най-вълнуващите и въздействащи техники и стратегии за получаване на подкрепа и съдействие от страна на околните.

Терминът комуникация в днешно време означава прехвърляне, съобщаване или обмяна на информация, идеи, съобщения или сигнали. Първоначално е бил обвързан с религията и е отпращал към думата за причастие (communion). Тоест, произхожда от идеята за обмяна на значим житейски опит. И така, дефиницията гласи: Комуникацията е обмяна на информация или опит между хора. Отделните личности, които споделят този опит, може да съзнават или не процеса на споделяне.

В голямата си част книгата е посветена на начините, по които хората обработват информация и се опитват да осмислят света. Всички ние всекидневно сме бомбардирани с информация и внушения. Милиони съобщения се филтрират и обработват първоначално на подсъзнателно ниво. Ние реагираме несъзнателно и до голяма степен действаме несъзнателно. Това означава, че действията ни са автоматични, по навик. Реакциите ни и взаимоотношенията ни с околните са по шаблон. Шаблоните са обичайни и неизменно едни и същи начини на действие или реакция.

С други думи, ние сме създания, подвластни на навика. За да функционираме ефикасно, навиците са нужни и желателни. Но шаблонните действия също крият капани. Тъй като не винаги съзнателно разбираме какво правим или защо, ние не винаги можем да премислим и оценим кои от нашите навици или шаблони са функционални и кои нефункционални – кои ни служат и кои ни заробват.

Основна цел на тази книга е да ви помогне да осъзнаете шаблоните във вашето поведение, за да можете по-лесно да разбирате и да въздействате на хората, с които работите и живеете. Когато опознаете шаблоните, които ви служат добре, ще можете още по-систематично и уместно да ги използвате в отношенията си с другите. А опознавайки несъзнателните навици, които не ви служат, и на които неволно робувате, ще можете да направите избор. Ще можете да промените тези навици, така че те вече да не пречат на връзките ви с хората.

Друга, допълнителна цел на тази книга, е да ви помогне по-добре да осъзнаете поведението на другите. Когато разберете типовете поведение, особено в комуникационна насока, ще можете да предвиждате как би реагирал даден човек, когато се сблъска с конкретна ситуация. Например, когато познавате поведението или стратегията за вземане на решения на определен човек, ще знаете как да му влияете при вземането на решения в бъдеще. Можете да предскажете с доста голяма точност как този човек ще вземе подобно решение следващия път. Познаването и използването на подсъзнателните модели на поведение на другите ви дава силата на убеждаването.

 

Но нима това не е манипулация?

 

Отговорът на този въпрос е и „Да” и „Не”. Ал Смит, по време на мандата си като губернатор на Ню Йорк, бил запитан за мнението му за сухия режим и алкохола. Той отговорил:

 

Ако под алкохол разбирате онова нещо, което отнема невинността, корумпира непорочността, опустошава като чума, съсипва мисълта, води до безработица и разбива семейства, тогава, естествено, му се опълчвам и с мисъл, и с тяло.

Но ако под алкохол имате предвид този дух на приятелство, горивото на разговора, което придава веселост на устните и музика на речта, топлотата в течно състояние, която радва душата и развеселява сърцето, продукта, данъците върху който са вкарали милиони в държавната хазна, използвани за образованието на децата ни, за грижи за незрящите и подпомагане на възрастните ни съграждани в нужда – тогава съм „За” с цялото си същество.

 

Така ако под манипулиране разбирате користното възползване от другия, основано на непочтени и вредни мотиви за отнемане на нещо скъпо и ценно за него, тогава тази книга не е за вас.

Но ако манипулиране означава да прилагате майсторски изкуството на комуникацията и убеждаването, умелото използване на език и дикция, благоразумното управляване на предразсъдъците и пристрастията на хората, така че резултатът от вашите взаимодействия да е положителен и продуктивен и за двете страни – тогава, моля, четете нататък. Това е манипулация в най-добрия смисъл на думата. Колкото по-ефективни станете в такива манипулации, толкова по-продуктивно и хармонично ще живеете и работите с другите. Искам обаче да предупредя, че техниките и стратегиите в тази книга са приложими към манипулацията и в другия й смисъл. Това са инструменти, а инструментите могат да се използват както за градеж, така и за рушене. С това предупреждение оставям избора на вас, читателите. В живота съществува взаимовръзка: това, което правим на другите, под някаква форма ни се връща. Каквото посееш това и ще пожънеш. Използвайте тези идеи мъдро, за максимална изгода на тези, на които искате да въздействате. По този начин помагате и на собствените си интереси.




Тагове:   НЛП,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nlpbulgaria
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 83857
Постинги: 24
Коментари: 7
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930