Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2012 18:01 - Коучинг
Автор: nlpbulgaria Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1224 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.10.2012 12:40


Какво е Коучинг? Коучинг е модерното понятие за разговор с непознат. Разговор, в който непознатият е любопитен и заинтригуван от вашата личност. Задава ви точните въпроси. Той е непознат, когото сме се срещали случайно, поне веднъж в живота. Върху него сме изливали себе се, така както пред близък или приятел би било трудно. Трудно, заради критики подбудени от добро намерение, оценки или доброжелателност или пък уместни въпроси, които и без това ни диктува вътрешният глас.

Съвсем различна е картината, когато се срещали този непознат. Желанието да разкажем всичко идва от вътре. Най-вече когато знаем, че няма да го срещнем отново. Че времето е ограничено, а разговорът безметежен. 

Случвало ли ви се е да се срещнете с такъв човек? Ако да, значи знаете какво имам предвид. Ако не, идете поне за ден, два на напълно ново място или на такова, в което няма шанс да срещнете дори едно познато лице. Изчакайте, докато почувствате желание за общуване и заговорете съвсем непознат. Както ви казва Кастанеда, оставете духът да води избора. Това лесно упражнение освобождава невероятна сила, защото ви предизвиква така, както познатия разговор с приятел често създава обратен ефект.

Сега, къде е срещата с коуча? Много просто. Там, където се намират и подреждат точните въпроси. Въпросът, който стимулира вашите отговори. Онзи отговор, заради който вътрешния глас така настойчиво дава сигнали. Там, където критиката освен да дразни май не постига друг ефект или когато доброжелател влезе в нашето положение, добронамерено и дори с любов, усещаме недостиг. Ако пък сте от тези, които вярват, че от критиката може да се научи нещо полезно - още по добре - това ще бъде подхода към вас. И все пак! Какво по-точно може да се научи от една критика? И какво от наученото бихме възприели за себе си без да ни дразни? И от къде идва усещането за недостиг?  Струва ми се, че навлязохме в коучинг сесия.

Отговорът е кратък и за това го повтарям. Това са въпросите, чрез които ще намерите отговорите, от които се нуждаете на малко по-дълбоко ниво. Представете си го като чат- линията от филма „Имаш Поща” между Мег Райън и Том Ханкс, само че общувате на живо с коуча.

Коучингът e хибрид между начин да се отървем от натрапчиви усещания и мисли и метод  да постигнем  желани резултати.

Какви видове коучинг има?

От десетина години насам, коучингът се налага като нов метод за управление на човешките ресурси, екипи, служители, колеги. Също така се ползва в личен план. Преди това е започнал като заместител на онзи вид терапия, към която са се обръщали хората, когато са търсили отговори на вътрешните си стимули или когато са следвали своята нуждата от съвременни техники на личностно развитие.  Днес е разпространен и сред спортистите. Особеност при работата с тях е, че избраната техника или дава резултат или намира нова техниката, докато даде резултат. Тази характеристика типична за Коучинга и НЛП по принцип. Подобрява се конкретна част от представянето или се изграждат мотивиращи вярвания, поведения, ритуали. Създава се стратегия за успех. Нека обобщя: Всеки ден идва човек с различна цел.

Когато се запознавах с коучинг един от първите въпроси, които си зададох беше: „ Как е възможно една техника да бъде всеобхватна?

Може, защото е подход насочен към различните нужди и желания. Те са толкова, колкото и хората.

Какво може да се очаква от въпросите?

Може да ви харесат или да не ви харесат. Зависи от нагласата, с която човек е дошъл. Колкото повече личността желае да намери своето решение, на всяка цена, и тук под цена имам предвид стремеж към допускане на нови алтернативи и възможности, чрез които ще поеме отговорност за да действа, с толкова по-голяма вярност ще срещне резултата със себе си. Може да касае нещо много просто. Например: да следва определен режим на хранене; най-сетне да започне да спортува; да намери време за да чете повече или за семейството или за партньора или за себе си. Целите могат да бъдат от професионално естество.  Каква работа е подходяща за мен?  Да сменя ли работата си? или Как да стана уверен/а, спокоен, търпелив/а, силен/на, безпристрастен/на или мек/а, твърд/а? Прилагателни, колкото искаш. Все състояния изразяващи източници на енергия и сила. Искам да подчертая с този списък, че целта може да бъде конкретна или обща, лична или бизнес. Каквато и да е, важното е, че планът да я постигнете определено ще бъде вашият.



Тагове:   коучинг,   lora brambarova,   coaching,   nlp bulgaria,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nlpbulgaria
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 83887
Постинги: 24
Коментари: 7
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930