Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2010 20:41 - Мотивация и лидерство
Автор: nlpbulgaria Категория: Бизнес   
Прочетен: 4115 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.12.2011 14:40


 

Мотивация и лидерство

 „Мотивацията” е една от онези думи, чието значение често добива различни нюанси. Това включва поредица от стъпки, всяка подсилваща следващата, създаваща въображение и Стимул, развиваща самочувствието, желанието за предприемане на действие, наблюдаваща резултата и преодоляваща трудностите, отговаряща конструктивно на критиките... което обратно се свързва с развиване на самочувствие.

Изкуството да се мотивираш сам е двигателната сила на успешните хора, която ги кара да постигат все повече, изправя падналите и се грижи за всички нас. И ако можете да помогнете на някого да се мотивира повече, то вие сте им дали безценен подарък.

В днешния свят на бизнеса не можете да сте лидери, ако не сте добри мотиватори. Но важността на това умение се простира далеч извън работното място. Защото, ние всички често се превръщаме в глава на нещо – на семейство, на група приятели, на спортен отбор или на приятел в нужда.

И в свят, в който става все по-непредвидим, съществува вероятно само един извор на истинска сигурност – това да знаете, че можете да се мотивирате независимо от обстоятелствата, които ще ви се стоварят на главата.

Съществуват много причини за изграждане на умението и навика на мотивацията. Вероятно основните причини са: а) да сте по-ефективен лидер, и, б) по общо, да сте позитивна и филантропическа  сила в света.

Всички можем да изберем дали да сме филантропи. Но тези, които успяват в бизнеса, най-често са лидери, а извън работното място, нуждата да водим често пъти просто ни се дава, независимо дали съзнателно го искаме. Повечето от нас са понякога лидери на нещо: на компания, на работен екип, на спортен тим, на семейство, на група приятели, а в края на краищата винаги сме лидери на себе си.

Много е написано за лидерството, но всичко то опира до една единствена формула, описана чрез следващата формула :

Лидерство = Визия х Вдъхновение х Енергия

Обърнете внимание, че въпреки, че лидерът се фокусира върху изграждането на Визия и след това върху Вдъхновение и Енергия, той или тя продължава да работи и по трите направления, докато тече мисията. В допълнение, всеки лидер притежава собствен стил, но истинските лидери прескачат границата и на трите измерения. Човек с Визия, който не може да вдъхновява не е лидер. Такъв не е и Енергичния, на когото липсва Визия.

Така че, каква е връзката между мотивация и лидерство?

  • Малко вероятно е да сте ефективен лидер, ако не можете да мотивирате другите.
  • Мотивацията обхваща всичките три направления на лидерството.
  • Въпреки, че всички лидери трябва да мотивират, не всички мотиватори трябва да са лидери. Можете да използвате уменията си да мотивирате и ”просто” да помогнете на приятел.

 

Визия: да сте достатъчно умни да решите какво е нужно да направите (радикално нова идея или пък стара такава, на която точно сега и е дошло времето), и достатъчно артистични, да нарисувате завладяваща картина на дестинацията и на естеството на пътуването.

Вдъхновение: да сте достатъчно добри търговци, за да вербувате останалите за вашата визия, за пътешествието и за екипа.

Енергия: да имате достатъчно собствена мотивация, харизма, умения за работа с хора и способност за решаване на проблеми, които да държат екипа енергичен и в правилната посока.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nlpbulgaria
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 83678
Постинги: 24
Коментари: 7
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031